Cara Nak Buat Cili Padi Kisar

Siap untuk disimpan dalam balang dan simpan dalam peti ais. Bila dah siap blender masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti ais.


Pin By Eyna Razali On Resepi Roti Food

Lelaki Ini Kongsi Petua Guna Racun Organik Buatan Sendiri Guna Cili Padi.

. Sesuai untuk orang yang kurang masa campur kurang rajin. Cara Mudah Buat Stok Cili Kisar Cara Orang Malas Hari ini saya nak share cara membuat cili kisar. Jika nak lebih pedas banyakkan jumlah cili padi.

Masukkan ke dalam bekas bertutup. Buang air rebusan dan basuh lagi. Gunting cili besar nipis-nipis untuk senang keluarkan bijiSaya gunting nipis dan serong.

KakCah dapat petua ni dari yatiekitchen. Malah tak ambil masa yang lama untuk siap. Tak perlu masukkan air.

Assalamualaikum Well after so long been as a career wife beberapa minggu lepas baru ada masa nak buat cili kisar atau cili giling sendiri. Mungkin ada yang tak tahu macam mana pokok cili boleh jadi kerinting. Ada 3 cara penyediaan cili kisar dan berikut adalah bahan-bahannya.

Jangan kisar terlalu lama ya. Thank you so much kakyatie. Bila buat cili sendiri lagi sedap masakan kita.

Ada juga pokok cili jadi kerinting. Selalu KakCah buat sikit-sikit je. Lepas tu di tos sehingga kering.

Tak perlu basuh lagi ye cuma tos saja sebab tadi kita dah cuci bersih kalau basuh balik guna air paip nanti cili kisar tak tahan lama. Boleh terus masukkan cili kering ke dalam kuali yang panas. Kalau lebih lama mungkin boleh tumbuh kulat pula.

Basuh Toskan Bila dah rendam tadi basuhkan cili bagi bersih dan toskan lebihan air. Masukkan minyak ke dalam kuali dan tumis bahan kisar tersebut. Boleh share cara mudah ini supaya ramai orang.

Saya rendamkan dalam air panas mendidih selama sejam supaya teksturnya lembut dan cantik bila dikisar nanti. Time nak masak sambal atau apa-apa je guna cili kering barulah. Hari ni KakCah nak share tips buat cili kisar supaya dapat tahan lama.

Masukkan cili hidup cili padi belacan air asam jawa air perahan limau kasturi lima kasturi yang dihiris gula dan garam kasar. Rebus cili kering bersama bawang putih sampai lembut cili tuKemudian toskan. Buat Sendiri Cili Kisar Puas Hati.

Boleh tahan hingga sebulan cili kisar tersebut. Potong cili kering dan kupas bawang putih. Masukkan cili tadi ke dalam blender dan tuang beberapa sudu minyak dan kisarlah seperti biasa.

Potong cili kering dan kupas bawang putih. Apa yang kita mahukan ialah cili kisar yang sedap bila di gunakan dalam masakan bersih dan tahan lama bila disimpan tanpa menggunakan bahan pengawet yang memudaratkan. Kisar cili kering yang telah direbus dengan sedikit garam dan minyak masak.

500 gm cili kering. Tak perlu basuh lagi ye cuma tos saja sebab tadi kita dah cuci bersih kalau basuh balik guna air paip nanti cili kisar tak tahan lama. Kita tak mahu ada air sebab air akan menjadikan cili mudah berkulat.

Rebus sehingga mendidih dan tutup api. Cantikkan rupa cili yang telah direbus dalam gambar di bawah ini. 2Apabila sudah lembuttos airnya dan bilas cili yang telah direbus tadi.

Dalam perkongsian kali ini kami mendapatkan tips yang amat praktikal untuk buat cili kisar tahan lama oleh Puan Mim Nazihah yang mesra dengan gelaran Kak Mim. Potong cili kering dan kupas bawang putih. Cara buat cili kisar homemade.

Homemade with love kaedahnya. 100 gm cili kering blender bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih 8 9 ulas. Sebab selalu share petua-petua hebat buat masakan KakCah jadi sedap enak dan digemari keluarga.

3Kupas bawang putih dan bawang merah dan potong bawang agar senang dikisar. Artikel Berkaitan Rahsia Penciptaan Ruas Jari Yang Boleh Hilangkan Rasa Sakit Dengan Teknik Urutan 3. Kita kisar cili kering dengan minyak masak agar bila nak digunakan untuk memasak nanti tak perlu lagi masukkan minyak masak.

Kisar on off sampai jadi sedikit lumat. Mudah sahaja kan nak buat sendiri cili kisar ni. Masukkan bahan yang ditumbuk atau kisar kedalam mangkuk dan masukkan tomato cincang air dan kulit limau kasturi.

Baru seminggu dah berbau. Blender menggunakan air tapis. Che Nom akan tunjukkan cara penyediaan dan juga cara penyimpanan yang betul supaya tahan lama.

Rebus cili kering bersama bawang putih sampai lembut cili tuKemudian toskan. Cara buat cili kisar tahan. Letakkan cili yang digunting tadi tu ke dalam bekas penapis jarang-jarang macam niKetuk-ketuk sikit penapis tu bagi biji cili keluar.

Menerusi perkongsian daripada Azuan Abdullah ini menjelaskan 4 jenis perosak yang boleh menyebabkan pokok cili jadi kerinting iaitu thrip afid lalat putih dan hamama. Tapi kadang-kadang cili kisar yang kita simpan dalam peti ais hanya boleh bertahan sekejap. Kisar Seterusnya kisarkan cili kering dalam blender bersama minyak dan sedikit garam kasar.

Sebab dekat cili kering kadang-kadang ada warna-warna hitamserbuk-serbuk putihkadang-kadang pun ada ulat. Rebus cili kering bersama bawang putih sampai lembut cili tuKemudian toskan. Masukkan cili yg sudah di basuh tadi ke dalam blender.

Cuma nak buat cili ini ramai yang guna macam-macam cara. 1Gunting cili kering dan rebuskan sehingga lembut. Ini cara mak saya yang memang saya praktikkan.

Tak perlu basuh lagi ye cuma tos saja sebab tadi kita dah cuci bersih kalau basuh balik guna air paip nanti cili kisar tak tahan lama. Setelah tumisan kering dan sambal berwarna kekuningan masukkan sedikit air asam jawa ke dalam masakan dan sedikit air.


Sambal Lada Sambal


Ayam Bakar Cili Padi Cooking Recipes Cooking Recipes


Pin On Kuih Tradisional


Resipi Ayam Cili Padi Tomyam Lauk Ringkas Mudah Masak Rasa Makanan Resep Masakan Resep Makanan

Comments

Popular posts from this blog

Soalan Topikal Sains Tahun 5